Hyvä tilitoimisto tekee muutakin kuin hoitaa lakisääteiset minimivelvoitteet

Kirjoittanut: Katja Boman

Asiantuntija
Julkaistu: syys 20, 2021

Jokainen aloittava yrittäjä samoin kuin nykyiseen tilitoimistoonsa tyytymättömät tuskailevat itselle sopivan tilitoimiston valinnassa. Kirjanpitäjät saattavat uuden yrittäjän silmiin vaikuttaa hintaa lukuun ottamatta tasavahvoilta. Ja kokeneempi yrittäjä arvioi tilitoimiston vaihtamisen työläämmäksi ja hankalammaksi kuin mitä se todellisuudessa on.

Kirjanpitäjän valitsemisen 3 kultaista sääntöä

Keräsimme yhteen pienen tarkistuslistan auttamaan asiallisen tilitoimiston tai kirjanpitäjän valinnassa. Kutsuttakoon niitä kolmeksi kultaiseksi säännöksi. Ne kuuluvat näin:

  1. Luotettavuus
  2. Henkilökemioiden yhteensopivuus
  3. Vinkit, joiden avulla viivan alle jää enemmän rahaa

Avaan kutakin näistä erikseen.

1. Sähköisistäkin prosesseista vastaa ihminen

Kirjanpitäjäsi hoitaa lakisääteisesti yrityksesi taloushallintoa. Ei mikään pieni eikä vähäpätöinen pesti. Siksi onkin tärkeää, että sinulla on 100-prosenttinen luottamus siihen, että homma hoidetaan ammattitaitoisesti ja ajallaan.

Esimerkiksi sähköisen kirjanpidon prosesseihin perustuvassa kirjanpidossa luotettavuus perustuu mm. ohjelmallisiin prosesseihin ja automatisointeihin. Kirjanpito ei tietenkään saa olla kiinni yksittäisin kirjanpitäjän muistista tai ehtimisestä, mutta viime kädessä asialla on aina ihminen. Voin luvata, ettet halua verottajalta sakkomaksuja myöhästyneiden alv-ilmoitusten vuoksi. Verotarkastuksissa puolestaan ainoa hyväksyttävä tulos on huomautusten osalta pyöreä nolla.

Tilitoimiston asiakkaan täytyy siis tietenkin voida luottaa täysin siihen, että oman yrityksen talousasiat ovat varmasti hyvässä hoidossa. Luotettavuus ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle kuin pelkkien perusasioiden asialliseen tekemiseen (ks. kohta 3).

2. Pappi, lukkari… kirjanpitäjä!

Sähköinen kirjanpito on vähentänyt huomattavasti kirjanpitäjän kanssa asiointiin käytettyä aikaa. Saman on tehnyt korona-aika rajoituksineen.

Suhde omaan kirjanpitäjään on silti säilynyt pappiin, parturi-kampaajaan tai omaan psykoterapeuttiin rinnastettavana suhteena. Yrityksen raha-asiat kun ovat sekä intiimejä, salaisia että kriittisen tärkeitä.

Yrittäjiä on joka lähtöön. Niin on myös kirjanpitäjiä. Joku välttää suoraa kontaktia ja asiointia viimeiseen saakka, toinen haluaa vaihtaa kuulumisia mahdollisimman usein. Omat mieltymykset on syytä miettiä tarkoin, sillä monen tilitoimiston tai vastaavia palveluja tarjoavan esim. pankin kohdalla omaa kirjanpitäjää ei voi itse valita. Yhteyshenkilökin vaihtuu asioinnista toiseen, sikäli kun henkilökohtaista palvelua edes on tarjolla.

Yrityksen kirjanpitoa tehdään vuodesta toiseen. Valitsetko sinä mieluummin kasvottoman “olen vain töissä täällä” – kirjanpitäjän vai ihmisen, jonka opit tuntemaan ja jolle kehittyy vuosien perspektiivi juuri sinun yrityksesi kokonaistalouteen?

3. Neuvoilla ylivoimaista taloushallintoa

Yrittäjä voi perustellusti odottaa kirjanpitäjältä rahanarvoisia neuvoja – kysymättä niiden perään erikseen! Esimerkiksi arvonlisäveron huojennukset kuuluvat yrittäjälle kirjanpitäjän toimesta automaattisesti, ei siten, että yrittäjä itse joutuu ottamaan ensin selvää oikeuksistaan niihin ja sitten vielä pyytämään kirjanpitäjältä niiden hakemista verottajalta.

Kirjanpitäjä, joka tuntee yrityksesi talouden, osaa neuvoa sinua sekä ennakoivasti että takautuvasti. Omasta aloitteestaan.

Meillä on asiakkaita, joille on tilitoimiston vaihtamisen jälkeen haettu alarajahuojennuksia takautuvasti vuosien takaa. Olemme myös olleet proaktiivisesti yhteydessä kaikkiin kustannustuesta mielestämme hyötyviin asiakkaisiimme, kaikilla hakukierroksilla. Tuloksellisesti, kuten Oikea tilitoimisto on yrittäjän paras sijoitus -artikkelissa kerrotaan.

Meidän mielestämme luotettavuus ja hyvä palvelu eivät synny ainoastaan perusasioiden ja vain ihan välttämättömien asioiden hoitamisesta. Hyvä kokonaispaketti sisältää roppakaupalla rahanarvoisia neuvoja, asiakaskohtaisesti.

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä:

Aloittavalle yrittäjälle

Miten tunnistat hyvä kirjanpitäjän?

Kirjanpitäjä auttaa aloittavan yrittäjän yli karikoiden

Tilitoimiston vaihtajalle

Onko tullut aika vaihtaa tilitoimistoa?

Varmista tilitoimiston sopivuus myös yrityskaupasta johtuvan muutoksen jälkeen

Saatat pitää myös:

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

Frans Sarlin on viher- ja puutarha-alan pitkän linjan monitaituri, joka suunnittelee ja toteuttaa pihat Helsingin ydinkeskustaan siinä missä viherrakentamisen Porvoon merenrantahuviloihinkin. Viher- ja puutarha-alueiden suunnittelu- ja viherrakennustyöt sekä ylläpitotyöt työllistävät miestä niin Uudenmaan alueen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tilitoimiston vaihto on tuonut Sarlinille mielenrauhan keskittyä yrittämisessä olennaiseen.

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Suurtalousesimieheksi valmistunut Katariina Selin ehti harkita ammatinvaihtoa kymmenisen vuotta. Opintovapaa, aikuiskoulutus verkossa sekä 6 kuukauden työharjoittelu Riihimäen Tilitoimistossa ovat avainasemassa suunnitelman toteuttamisessa.