Onko tullut aikaa vaihtaa tilitoimistoa?

Kirjoittanut: Suvi

Asiantuntija KLT, YAT
Julkaistu: syys 30, 2019

Jos yrittäjän mieleen alkaa hiipiä potkujen antaminen nykyiselle kirjanpitäjälle tai tilitoimistolle, syitä voi olla useita. Etenkään hyväksi havaittua tai pitkäaikaista tilitoimistoa ei juuri vaihdeta, mutta mikäli asiat eivät suju toivotulla tavalla, reagointi ja pieni aikalisä ovat paikallaan. Toimiva taloushallinto kun on kaiken yritystoiminnan kulmakiviä.

Meille on tultu muista tilitoimistoista mm. näistä syistä:

  • kirjanpitäjän tekemät virheet
  • tilitoimiston myynti tai omistajanvaihdos
  • tarjotut sähköiset ratkaisut eivät ole ajan tasalla
  • tilitoimiston laskutuksessa on jatkuvasti yllätyskuluja
  • epävarmuus siitä, kuka hoitaa juuri minun yritykseni asioita

Isot tilitoimistot ovat myös saattaneet jopa hinnoitella liikevaihdoltaan pienemmät asiakkaansa ulos asiakaskunnastaan. Me emme kutsu tällaista hyväksi palveluksi.

Kesken tilikautta vai vasta uuden alussa?

Kirjanpitäjän tai tilitoimiston vaihtamisen ajoitukseen vaikuttaa monia seikkoja. Ensimmäinen ajankohtaa sitova asia on nykyisen sopimuksen irtisanomisaika. Kahden tai kolmen kuukauden irtisanomisajasta voi tosin olla hyötyäkin, sillä se antaa runsaasti aikaa uuden tilitoimiston valinnalle.

Toinen huomioitava seikka on se, ajoitetaanko vaihto keskelle tilikautta vai uuden tilikauden alkuun. Päätös on tilannekohtainen. Mikäli nykyisen tilitoimiston palveluissa on paljon puutteita, budjettia ei kannata käyttää yhtään välttämättömyyttä enempää, vaan asiakassuhde on hyvä katkaista mahdollisimman pian. Jos vuosi on lopuillaan, voi olla helpompaa antaa vanhan tilitoimiston hoitaa tilinpäätös ja veroilmoitus maaliin. Jos taas toimistoa vaihdetaan kesken tilikautta, sinun tulee toimittaa uuden kirjanpitäjän käyttöön tiedot kaikista siihenastisista tapahtumista. Asiakaskeskeinen tilitoimisto kertoo kyllä, miten materiaalien siirto toteutetaan käytännössä.

Vältä ongelmat uuden tilitoimiston kanssa

Uuden tilitoimiston etsimiseen on syytä varata riittävästi aikaa. Kyseessä on kuitenkin tärkeä ja monia vuosia jatkuva yhteistyösuhde. Uuden toimiston valinta onkin yrittäjän suurin ponnistus tilitoimistoa vaihdettaessa – käytännön asiat kyllä aina järjestyvät. Alalla on paljon tarjontaa, eikä tilitoimiston tai kirjanpitäjän tarvitse digitalisaation myötä olla omalla paikkakunnalla. Omat tarpeet on hyvä miettiä tarkkaan ja aloittaa vaihtoehtojen kartoitus tältä pohjalta.

Tilitoimiston paras käyntikortti on tyytyväinen asiakas, joten yrittäjätuttaviltakin on hyvä kysellä suosituksia. Näin teki mm. Riihimäen Tilitoimistoon vaihtanut JW Huoltopalvelu Oy. Varmista myös, että työnjako on selvillä vaihdon yhteydessä: mitä vanha tilitoimisto hoitaa, mitä joudut huomioimaan itse, ja mistä asioista koppia ottaa uusi taloushallinnon kumppanisi.

Parhaiten vanhat sudenkuopat välttää kertomalla uudelle kumppanille avoimesti, mitkä syyt johtivat tilitoimiston vaihtamiseen. Me ainakin toivomme, että asiakkaamme ottavat kanssamme puheeksi, mikäli palvelussa on toivottavaa tai mitä henkilökohtaiselta palvelulta kaipaisi. Kaivattu palvelu tai ratkaisu voi olla vain keskustelunavauksen päässä.

Saatat pitää myös:

Asiakastyytyväisyyskysely: “Loistavaa työtä!”

Asiakastyytyväisyyskysely: “Loistavaa työtä!”

Me Riihimäen Tilitoimistossa summasimme taannoin paitsi kulunutta vuotta, myös menestymistämme ylipäänsä teettämällä loppusyksystä asiakaskyselyn. Tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä. Avaamme tässä artikkelissa kyselyn tuloksia ja vastaamme asiakkailtamme tulleisiin avoimiin kommentteihin.

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

Kesä kuumensi yrittäjät YEL-uudistusta koskevaan keskusteluun. Vaikka aihe on sittemmin viilentynyt muiden uutisten alle, se ei ole kadonnut mihinkään vaan etenee eduskunnassa aikataulun mukaisesti. Kokosimme yhteen yrittäjiä koskevien muutosten ja keskustelujen pääkohdat. Jottei totuus unohtuisi.

Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivä tulee! Oletko valmis?

Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivä tulee! Oletko valmis?

Meillä on radikaali ehdotus kaikille yrittäjille: yrittäjän kalenterin totaalinen uudistus! Koska uusien tapojen opettelu on hidasta puuhaa, aloitetaan pienin askelin. Ensimmäinen niistä on Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivän viettäminen joka kuun 26. päivä. Merkitsethän päivämäärän heti muistiin kalenteriisi.