Maailma avautuu ja rokki soi, mutta avautuvatko ihmiset? Rock-pianisti Mr Breathlesskin on yrittäjä

Kirjoittanut: Riihimäen Tilitoimisto

Julkaistu: loka 13, 2021

Alkuvuonna 2020 rock-pianisti Marko Julkunen aloitteli Esa Pulliainen w/ Mr Breathless -kiertuetta. Helmikuun lopulla alkanut kiertue loppui maaliskuun puolivälissä koronarajoitusten iskiessä myös tapahtumateollisuuteen.

Julkusen Mr Breathless Productions -yhtiölle isku oli yhtä kova kuin muillekin esiintyville taiteilijoille.

– Meillä oli myyty koko kevät ja kesä ja vähän syksyäkin. Keväällä piti olla klubeja, kesällä tanssilavoja ja tapahtumia, ja syksyllä konserttisalikiertueita, Julkunen kertoo.

Alkuperäisestä keikkasuunnitelmasta pystyttiin tekemään vain neljä tai viisi keikkaa. Viimeisenä keikkapäivänä, jolloin Suomi sulkeutui, keikalla oli paikan päällä enää viitisenkymmentä kuulijaa.

Peruuntuneet keikat aiheuttivat taloudellisten menetysten lisäksi monenlaista harmituksen aihetta. Peruuntuneiden esiintymisten lisäksi on paljon sellaista, jota keikoillakävijät eivät näe.

– Kovin duuni on se esiintymisten sopiminen. On hienoa lähteä rundille, kun kaikki on sovittu. Keikkojen myymisessä ja järjestelyssä on hitonmoinen homma. Sitten kun se kaikki peruuntuu, niin tottakai se harmittaa. Ja onhan siinä laskettu, että 7-8 jätkää tulee toimeen sillä. Kaikki on laskettu sen varaan, että jotain tuloakin tulisi.

Myynnit ja sitä kautta myös keikkalippujen rahanpalautukset olivat järjestäjien vastuulla. Julkusen mukaan on ollut havaittavissa, että harrastelujärjestäjille tapahtumien peruminen on ollut huomattavasti helpompaa kuin vaikkapa tanssilavoille, joiden toimintaa ohjaa ammattimainen keikkayrittäjyys. Harrastelujärjestät eivät ole joutuneet ottamaan vastaavia taloudellisia riskejä kuin tapahtumajärjestäjät, joiden liikevaihto ja toimeentulo ovat tapahtumariippuvaista.

Korona-aika: säästöjä, kustannustukia ja myytyjä soittimia

Keikkamuusikkojen selviytymisstrategiat ovat korona-aikana olleet moninaiset. Osa on saanut toimeentulonsa ammattiliitolta ja osa yrittäjistä on voinut hakea yrittäjän työttömyysturvaa.

Julkunen on selvinnyt säästöillä, mutta myös muutama kipeä luopuminen on ollut välttämätön kulujen karsimiseksi.

– Onneksi on ollut hyviä vuosia aiemmin, että on jotain jäänyt talteen. Ja onneksi ehdittiin jotain tehdä ja tein omiakin keikkoja ennen helmikuun kiertueen alkua, Julkunen kertoo.

Se “jotain mitä ehdittiin tehdä” oli kovilla rajoituksilla toteutettuja keikkoja syksyllä 2020. Yleisöä tilaisuuksiin pääsi vain kolmas- tai neljäsosa tilan kapasiteetista.

Kustannustukeakin Mr Breathless Productions on hakenut ja saanut, mutta koska menojen on pitänyt vastata melko mitättömiä tuloja, Julkunen on myynyt lisätuloiksi soittimia. Kulujen karsiminen puolestaan on tarkoittanut luopumista monivuotisesta studiotilasta.

– On tietysti harmi, että menetin studiotilan, jossa olen 20 vuotta treenannut ja tehnyt äänityksiä, mutta on siinä jotain hyvääkin, Julkunen sanoo. – Huomaa, että pärjää ilmankin.

Julkunen löytää haasteellisesta ajasta muutakin positiivista.

– Vaimo sanoi, että on se kiva, että olet ollut kotona. Ollaan saatu olla kesäkämpillä enemmän kuin koskaan kuvittelin. Nyt ollaan saatu viettää Hangossa 100 päivää vuodessa, kun normaalisti se on jäänyt pariin kymmeneen, Julkunen kertoo.

Korona ei koskenut vain Julkusen omaa toimeentuloa, vaan myös hammashoitajapuoliso lomautettiin keväällä 2020.

Tärkeitä muusikolle ovat korona-aikana olleet myös fanit.

– Fanit ovat sympaattista porukkaa. Heiltä on tullut palautetta, että odottelevat kovasti keikkoja ja että voisiko jotain ostaa, Julkunen kertoo.

Ostohalut eivät onneksi ole turhia. Julkunen teki yksinään hyvän vastaanoton saaneen tänä vuonna julkaistun Garage tapes -levyn Vesa Kääpän kanssa. Vuonna 2020 julkaistiin Esa Pulliaisen ja Mr Breathlessin neljän biisin Happy rokkenrol! Vol. 1 EP.

Riihimäen Tilitoimiston asiakastyytyväisyyttä jo vuodesta 2005

Tapahtumateollisuudessa työskentelevät ovat nykyisin myös yrittäjiä tai vähintäänkin kevytyrittäjiä. Jokainen alalla toimiva joutuu väistämättä tekemisiin kirjanpidon kiemuroiden kanssa.

Rock’n’roll-pianisti-laulaja kruunattiin Rock-kuninkaaksi 1994, mutta on Julkusella ihan porvarillinenkin ammattipätevyys. Hän nimittäin valmistui 1989 Espoonlahden kauppaopiston markkinointilinjalta.

– Mullahan on mahtava kaupallinen koulutus kirjanpitoon hamasta menneisyydestä. Kauppaopistossa debitit ja kreditit tulivat tutuiksi, Julkunen kertoo.

Riihimäen Tilitoimiston asiakas Julkunen on ollut niin pitkään, että tilitoimiston nimikin on kertaalleen ehtinyt vaihtua omistajanvaihdosten myötä. Tarvetta vaihtamiseen ei ole missään vaiheessa ollut.

– Keikka- ja tapahtumajärjestäjät haluaa bändiltä yhden laskun. Sen takia mäkin aikoinaan toiminimen laitoin pystyyn, että saadaan laskutettua keikkoja ulos.

Freelancerit ja keikkatyöläiset, esimerkiksi muusikot, joille Mr Breathless Productions maksaa keikkapalkkioita, hyödyntävät paljon Suomen Palkkiopalvelu Oy:tä. Nuorempi polvi käyttää myös Ukko.fi:n kaltaisia kevytyrittäjien suosimia kirjanpitopalveluita.

– Soittajillehan se on hirmu hyvä, ei tarvitse perustaa omaa firmaa. Ehkä vähän vanhemmalla polvella on enemmän toiminimiä. Itselle on ollut hyvä, että yritys on ollut olemassa.

“Esa aina sanoo, ettei tänne piilosille olla tultu”

Mr Breathless (vas) ja Esa Pulliainen

Vaikka korona pysäytti keikat, treenaaminen on jatkunut tauotta.

– Ollaan soitettu ja pidetty bändiä iskussa, että ollaan valmiina kun taas voi keikkailla.

Julkunen on ollut lähes 30 vuotta kaikki viikonloput keikkamatkoilla. Hänestä on ollut vaihteeksi hienoa olla himassakin, mutta aika on tuntunut myös pakkolomalta, koska kotonaolo ei ole ollut sovittua eikä ansaittua.

– Alkaa kävelyttää, pitäisi päästä reissuun, Julkunen sanoo.

Viime ja tämän vuoden lannistunut olo on alkanut koronarajoitusten purkautuessa korvautua toivolla. Haasteena oli pitkään se, ettei kukaan tuntunut tietävän, milloin ja millaisin rajoituksin keikkapaikat taas avautuvat. Tapahtumien järjestämisestä meni monella motivaatio.

Julkusen mukaan nyt on taas alalla aika positiivinen henki, mutta edessä onkin ollut yllättäen käynnistymisvaikeuksia.

– Yleisö ei liiku. Sitä kuulee myös hirveästi, että soittajat ovat vaihtaneet alaa. Samoin tekniikasta vastaavat kaverit. Ei oo tekijöitä.

Julkunen muistelee lämmöllä 1990-lukua, jolloin joka paikassa oli elävää musiikkia.

– Nyt kaiken pitää olla hirveän isoa ja kaikista tapahtumista ja festareista tulee samanlaisia. Enemmän saisi olla pieniä klubeja ja muuta.

Tällä hetkellä Julkunen toivoo, että koronaa edeltänyt aika palautuisi ja pantaisiin jopa vielä vähän paremmaksikin. Yleisöllehän keikkamuusikot töitä tekevät. Julkunen siteraa Esa Pulliaista keikkamuusikon motosta: “Esakin aina sanoo, ettei tänne piilosille olla tultu”.

Mr Breathessin keikkakalenterin sekä Mr Breathless Productions -yhtiön ohjelmamyynnin yhteystiedot voi tarkistaa osoitteesta mrbreathless.com.

Saatat pitää myös:

Paljonko laitetaan? YEL-laki uudistui vuoden 2023 alusta

Paljonko laitetaan? YEL-laki uudistui vuoden 2023 alusta

Lakimuutoksen taustalla on yrittäjien taipumus alivakuuttaa itsensä. Yrittäjän työtulo ei ole vastannut työpanoksen todellista arvoa. Samalla yrittäjän sosiaali- ja eläketurva ovat jääneet pahasti jälkeen verrattuna palkansaajiin.

Asiakastyytyväisyyskysely: “Loistavaa työtä!”

Asiakastyytyväisyyskysely: “Loistavaa työtä!”

Me Riihimäen Tilitoimistossa summasimme taannoin paitsi kulunutta vuotta, myös menestymistämme ylipäänsä teettämällä loppusyksystä asiakaskyselyn. Tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä. Avaamme tässä artikkelissa kyselyn tuloksia ja vastaamme asiakkailtamme tulleisiin avoimiin kommentteihin.

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

Kesä kuumensi yrittäjät YEL-uudistusta koskevaan keskusteluun. Vaikka aihe on sittemmin viilentynyt muiden uutisten alle, se ei ole kadonnut mihinkään vaan etenee eduskunnassa aikataulun mukaisesti. Kokosimme yhteen yrittäjiä koskevien muutosten ja keskustelujen pääkohdat. Jottei totuus unohtuisi.