Kirjanpitäjän inhimillinen virhe maksoi taksiyrittäjälle sekä aikaa että rahaa

Kirjoittanut: Katja Boman

Asiantuntija
Julkaistu: maalis 8, 2022

Taksiyrittäminen on jo joitakin vuosia ollut melkoisen tuulinen ala. 1.7.2018 voimaantullut liikennepalvelulaki lopetti alan tiukan sääntelyn. Perinteisille taksiyrittäjille muutos merkitsi liikevaihdon tuntuvaa laskua. Uusille taksiyrittäjille alalle tulo puolestaan helpottui.

Uutta liikennepalvelulakia on sittemmin lähdetty korjaamaan. Vaikka uudenlaisten palvelujen tarjonta lisääntyi, kuluttajien luottamus heikkeni ja hinnoittelun hahmottaminen vaikeutui.

Myös korona on iskenyt alaan. Pandemian viemät ajot ovat poistaneet pirssibisneksestä niin yrittäjiä kuin kuljettajiakin. Ja tietysti toimeentulon mahdollisuuksia, erityisesti aikana, jolloin pitäisi löytyä investointikykyä sähköistää autokantaa.

Eräs tuttu taksiyrittäjä ei koronan vuoksi pystynyt nostamaan palkkaa kahdeksaan kuukauteen. Vaihtoehtojen alkaessa ollessa vähissä yrittäjä päätyi myymään osakeyhtiönsä. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Errare humanum est?

Sarjassamme #tämätarinaontosi ei ole tarkoitus osoitella sormella eikä syytellä. Pidämme myös osapuolten henkilöllisyyden salattuna heidän pyynnöstään, ymmärrettävästi. Kerromme asianosaisen yrittäjän luvalla tapahtuneesta, sillä vaikka erehtyminen on inhimillistä, sen ei tulisi osua yrittäjän lompakkoon.

Korona osui taksiyrittäjään siis edellä kuvatusti eli 8 kuukautta jatkuneella palkattomuudella. Samalla se alensi koko yrityksen arvon kirjanpidollisesti noin puoleen siitä, mikä myyntihinta olisi ollut vain vuotta aikaisemmin, ennen koronaa.

Kuten monella alalla, taksialallakin on omat kirjanpidolliset kommervenkkinsä. Tästä syystä taksiyrittäjä teetti osakeyhtiön myynnin kauppakirjan tutulla kaverilla, jolla oli yhden miehen kirjanpitoyritys. Hyväntahtoisena ihmisenä kaverin yritystä oli halu tukea sen lisäksi, että sopimuksen teettäminen ammattilaisella oli ihan asiasyistäkin tärkeää.

Yksi taksiyrittämisen kirjanpidollisista erikoisuuksista on nk. kenttämatka eli ajo-oikeus. Kenttämatkan hinta on 3€ per matka, ja ne jäävät yleensä myyjän eduksi. Tässä tapauksessa yrittäjä päätti kuitenkin tukea myös uutta taksiyrittäjää alkuun muutenkin kuin lukuisilla neuvoilla, joita uusi yrittäjä pyysi yhtä kauan kaupanteon jälkeen kuin myyjä oli ollut ilman palkkaa.

Uusi yrittäjä sai kenttämatkat (199 kpl) kaupan päälle.

Kirjanpitäjällä oli kauppakirjaa varten vanha pohja. Kauppakirjaan jäi pohjasta kriittinen virhe: kenttämatkoja olikin tuhansia, ja ostaja vaati myyjää korvaamaan ne itselleen rahana.

 

 

Oppirahat jäivät myyjän vastuulle eli kuinka suojautua kirjanpitäjän inhimilliseltä virheeltä

Ostaja penäsi puuttuvia eurotuhansia myyjältä vauvan odotusajan verran. Vaikka kirjanpitäjä myönsi virheensä, hänellä ei ollut oikeusturvavakuutusta sen paremmin kuin taloudellisia resursseja maksaa virheestään. Muutama sovittelutapaaminen ei tuottanut tulosta.

Lasku lankesi myyjälle.

Yrityskauppojen myötä eläköitynyt taksiyrittäjä tuli väsytystaistelussa siihen tulokseen, että pääsee helpommalla, kun suostuu ostajan vaatimuksiin. Hän ajatteli, että kauppakirja on kauppakirja ja siten kiistämätön. Raastuvassa tapaaminen olisi vain pitkittänyt tilannetta ja käynyt entistäkin kalliimmaksi.

Inhimillisesti erehtynyt kirjanpitäjä hyvittää tilannetta myyjälle taloudellisesti pitkän kaavan eli pienten resurssiensa mukaan. Kaveruussuhde on säilynyt, koska mitään pahantahtoista tai tarkoituksellista ei tapahtuneessa ole.

Oppirahat entinen taksiyrittäjä maksoi näistä asioista:

  1. Tarkista kauppakirja ja kaikki sopimukset huolella ennen niiden allekirjoittamista.
  2. Tarkista asiakirjat vieläkin uudelleen.
  3. Varmista, että kirjanpitäjäsi on Taloushallitoliiton auktorisoima ja/tai KLT-kirjanpitäjä.
  4. Varmista, että kirjanpitäjäsi on riittävän yritysvakuutettu inhimillisten virheiden varalta. Näin mahdollinen erehdys ei koidu sinun vahingoksesi.

Lisätietoja ja kirjanpitäjän valinnassa helpottavan tarkistuslista löydät artikkelista Miten tunnistat hyvän kirjanpitäjän.

Saatat pitää myös:

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

Frans Sarlin on viher- ja puutarha-alan pitkän linjan monitaituri, joka suunnittelee ja toteuttaa pihat Helsingin ydinkeskustaan siinä missä viherrakentamisen Porvoon merenrantahuviloihinkin. Viher- ja puutarha-alueiden suunnittelu- ja viherrakennustyöt sekä ylläpitotyöt työllistävät miestä niin Uudenmaan alueen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tilitoimiston vaihto on tuonut Sarlinille mielenrauhan keskittyä yrittämisessä olennaiseen.

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Suurtalousesimieheksi valmistunut Katariina Selin ehti harkita ammatinvaihtoa kymmenisen vuotta. Opintovapaa, aikuiskoulutus verkossa sekä 6 kuukauden työharjoittelu Riihimäen Tilitoimistossa ovat avainasemassa suunnitelman toteuttamisessa.