Kirjanpitäjän inhimillinen virhe maksoi taksiyrittäjälle sekä aikaa että rahaa

Kirjoittanut: Katja Boman

Asiantuntija
Julkaistu: maalis 8, 2022

Taksiyrittäminen on jo joitakin vuosia ollut melkoisen tuulinen ala. 1.7.2018 voimaantullut liikennepalvelulaki lopetti alan tiukan sääntelyn. Perinteisille taksiyrittäjille muutos merkitsi liikevaihdon tuntuvaa laskua. Uusille taksiyrittäjille alalle tulo puolestaan helpottui.

Uutta liikennepalvelulakia on sittemmin lähdetty korjaamaan. Vaikka uudenlaisten palvelujen tarjonta lisääntyi, kuluttajien luottamus heikkeni ja hinnoittelun hahmottaminen vaikeutui.

Myös korona on iskenyt alaan. Pandemian viemät ajot ovat poistaneet pirssibisneksestä niin yrittäjiä kuin kuljettajiakin. Ja tietysti toimeentulon mahdollisuuksia, erityisesti aikana, jolloin pitäisi löytyä investointikykyä sähköistää autokantaa.

Eräs tuttu taksiyrittäjä ei koronan vuoksi pystynyt nostamaan palkkaa kahdeksaan kuukauteen. Vaihtoehtojen alkaessa ollessa vähissä yrittäjä päätyi myymään osakeyhtiönsä. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Errare humanum est?

Sarjassamme #tämätarinaontosi ei ole tarkoitus osoitella sormella eikä syytellä. Pidämme myös osapuolten henkilöllisyyden salattuna heidän pyynnöstään, ymmärrettävästi. Kerromme asianosaisen yrittäjän luvalla tapahtuneesta, sillä vaikka erehtyminen on inhimillistä, sen ei tulisi osua yrittäjän lompakkoon.

Korona osui taksiyrittäjään siis edellä kuvatusti eli 8 kuukautta jatkuneella palkattomuudella. Samalla se alensi koko yrityksen arvon kirjanpidollisesti noin puoleen siitä, mikä myyntihinta olisi ollut vain vuotta aikaisemmin, ennen koronaa.

Kuten monella alalla, taksialallakin on omat kirjanpidolliset kommervenkkinsä. Tästä syystä taksiyrittäjä teetti osakeyhtiön myynnin kauppakirjan tutulla kaverilla, jolla oli yhden miehen kirjanpitoyritys. Hyväntahtoisena ihmisenä kaverin yritystä oli halu tukea sen lisäksi, että sopimuksen teettäminen ammattilaisella oli ihan asiasyistäkin tärkeää.

Yksi taksiyrittämisen kirjanpidollisista erikoisuuksista on nk. kenttämatka eli ajo-oikeus. Kenttämatkan hinta on 3€ per matka, ja ne jäävät yleensä myyjän eduksi. Tässä tapauksessa yrittäjä päätti kuitenkin tukea myös uutta taksiyrittäjää alkuun muutenkin kuin lukuisilla neuvoilla, joita uusi yrittäjä pyysi yhtä kauan kaupanteon jälkeen kuin myyjä oli ollut ilman palkkaa.

Uusi yrittäjä sai kenttämatkat (199 kpl) kaupan päälle.

Kirjanpitäjällä oli kauppakirjaa varten vanha pohja. Kauppakirjaan jäi pohjasta kriittinen virhe: kenttämatkoja olikin tuhansia, ja ostaja vaati myyjää korvaamaan ne itselleen rahana.

 

 

Oppirahat jäivät myyjän vastuulle eli kuinka suojautua kirjanpitäjän inhimilliseltä virheeltä

Ostaja penäsi puuttuvia eurotuhansia myyjältä vauvan odotusajan verran. Vaikka kirjanpitäjä myönsi virheensä, hänellä ei ollut oikeusturvavakuutusta sen paremmin kuin taloudellisia resursseja maksaa virheestään. Muutama sovittelutapaaminen ei tuottanut tulosta.

Lasku lankesi myyjälle.

Yrityskauppojen myötä eläköitynyt taksiyrittäjä tuli väsytystaistelussa siihen tulokseen, että pääsee helpommalla, kun suostuu ostajan vaatimuksiin. Hän ajatteli, että kauppakirja on kauppakirja ja siten kiistämätön. Raastuvassa tapaaminen olisi vain pitkittänyt tilannetta ja käynyt entistäkin kalliimmaksi.

Inhimillisesti erehtynyt kirjanpitäjä hyvittää tilannetta myyjälle taloudellisesti pitkän kaavan eli pienten resurssiensa mukaan. Kaveruussuhde on säilynyt, koska mitään pahantahtoista tai tarkoituksellista ei tapahtuneessa ole.

Oppirahat entinen taksiyrittäjä maksoi näistä asioista:

  1. Tarkista kauppakirja ja kaikki sopimukset huolella ennen niiden allekirjoittamista.
  2. Tarkista asiakirjat vieläkin uudelleen.
  3. Varmista, että kirjanpitäjäsi on Taloushallitoliiton auktorisoima ja/tai KLT-kirjanpitäjä.
  4. Varmista, että kirjanpitäjäsi on riittävän yritysvakuutettu inhimillisten virheiden varalta. Näin mahdollinen erehdys ei koidu sinun vahingoksesi.

Lisätietoja ja kirjanpitäjän valinnassa helpottavan tarkistuslista löydät artikkelista Miten tunnistat hyvän kirjanpitäjän.

Saatat pitää myös:

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

Kesä kuumensi yrittäjät YEL-uudistusta koskevaan keskusteluun. Vaikka aihe on sittemmin viilentynyt muiden uutisten alle, se ei ole kadonnut mihinkään vaan etenee eduskunnassa aikataulun mukaisesti. Kokosimme yhteen yrittäjiä koskevien muutosten ja keskustelujen pääkohdat. Jottei totuus unohtuisi.

Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivä tulee! Oletko valmis?

Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivä tulee! Oletko valmis?

Meillä on radikaali ehdotus kaikille yrittäjille: yrittäjän kalenterin totaalinen uudistus! Koska uusien tapojen opettelu on hidasta puuhaa, aloitetaan pienin askelin. Ensimmäinen niistä on Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivän viettäminen joka kuun 26. päivä. Merkitsethän päivämäärän heti muistiin kalenteriisi.

Kirjanpitäjämme lähtee rokotustalkoisiin

Kirjanpitäjämme lähtee rokotustalkoisiin

Tähän mennessä Riihimäen Tilitoimisto on osallistunut koronatalkoisiin auttamalla asiakkaitaan koronatukien hakemusten täyttämisessä. Vuoden alusta kädet pannaan saveen ihan uudella tasolla, kun kirjanpitäjä Katja Boman lähtee antamaan koronarokotuksia.