Korkokengät, Mersu ja tilitoimisto

Riihimäen Tilitoimiston tarina

Riihimäen Tilitoimiston yrittäjä Niina Usva-Kantehilla oli joskus monen muun yrittäjän tavoin unelma. Nuori nainen työskenteli tsupparina Savonlinnan puhelinyhdistyksessä, jossa kirjanpitäjä Maire herätti asemansa vuoksi niin kunnioitusta kuin pelkoakin. Mairen korkokenkien kopse kuului jo kaukaa viestittäen siitä, että tärkeitä asioita oli tulossa. Kirjaimellisesti.

Niina Usva-Kantehissa ei ole mitään pelättävää, päinvastoin. Nuoren naisen mielikuvitusta kuitenkin ruokki ajatus auktoriteettiasemasta, kunnioituksen herättämisestä ja korkokengillä kopsuttelusta, aseman merkiksi.

Tsupparista varastokirjanpidon tekijäksi edennyt neitokainen hankki kyllä korkokengät aikanaan, mutta ei ole niillä juurikaan kopsutellut. Yrittäjänä jalassa ovat tänäkin päivänä useammin kotoisasti villasukat. Riihimäen Tilitoimisto henkiikin kodinomaisuutta, matalaa lähestysmiskynnystä työn korkeasta laadusta tinkimättä.

Keskolta hyvät eväät

Kirjanpitoala opetellaan käytännön kautta, ei kouluja käymällä. Riihimäen Tilitoimiston toimitusjohtajalla, Niina Usva-Kantehilla, on kyllä suoritettuna KLT-tutkinto, jota ilman tilitoimisto ei voisi olla auktorisoitu, mutta tärkein oppi on tullut vuosien työkokemuksen myötä.

Savonlinnan puhelinyhdistyksen palveluksesta Usva-Kanteh siirtyi kirjanpitohommiin Keskolle. Viimeistään tuolloin haaveissa alkoi siintää myös ihan oma tilitoimisto. Korkeat korot saivat seurakseen haaveen Mersusta, jolla kaartaa oman kivijalkayrityksen pihaan.

Jo Kesko-aikoina Usva-Kanteh sai tuntumaa moniin taloushallinnon asiantuntemusta vaativiin tehtäviin. Myöhemmin, tilitoimistoissa työskennellessä, tutuksi tulivat niin arvopaperikauppojen kirjanpito, taloyhtiöiden vuokraseuranta kuin kiinteistöjen ja asuntoyhtiöidenkin talousasiat. Asiakaskuntaa ja asiantuntemusta laajensivat myös maa- ja metsätalouspuolen tietämystä tarvitsevat maanviljelijäasiakkaat sekä kaikkia yritysmuotoja edustavat perusasiakkaat.

Parhaan taloushallinnon koulutuksen – ja työkokemuksen – saakin juuri työskentelemällä tilitoimistossa.

Yrittäjän arki lähellä

Niina Usva-Kantehin unelma alkoi toteutua, kun hän vuonna 2007 osti vuonna 1998 perustetun Riihimäen Tilitoimiston eläkkeelle jäävältä tilitoimistoyrittäjältä. Usva-Kanteh jatkoi hyväksi havaitulla konseptilla, piti yrityksen vanhoista asiakkaista hyvää huolta, ja sai kuin saikin pidettyä sekä yrityksen että sen asiakkaat.

Kolmen vuoden ajan Usva-Kanteh oli yksinyrittäjä. Alkuvuodet olivat numeroita rakastavalle Usva-Kantehille ihanaa unelmien täyttymyksen aikaa, mutta myös kuluttavaa 24/7-yrittäjäarkea. Lomista ei voinut kuin haaveilla, kun aina oli taloushallinnollinen määräpäivä koittamassa: oli alv-päiviä, palkkapäiviä, tilinpäätöksiä, veroilmoituksia, jne.

Yrittäjän varhaiset vuodet olivat opettavaisia. Venymisen ja kovan työn lisäksi Usva-Kanteh oppi arvostamaan sekä työyhteisöä että yrittäjän arkea, jossa on venyttävä myös iltaisin ja viikonloppuisin ja joka ei aina ole mitään ruusuillatanssia. Raskainta olivat puute ajan lisäksi myös vertaistuesta. Siksi Riihimäen Tilitoimisto osaa tarjota sitä tänä päivänä asiakasyrityksilleen pk- ja mikroyrittäjistä isoihin, pörssilistattuihin yrityksiin.

Työyhteisön ensimmäisenä jäsenenä toimistokoira Tatu

Riihimäen Tilitoimisto on koko Usva-Kantehin ajan ollut suuntautunut kasvuun ja tulevaisuuteen. Siinä missä toimistokoirat ovat pikkuhiljaa lisääntyneet tietyillä aloilla 2020-luvulle tultaessa, Usva-Kantehin Tatu-terrieri on ollut osa yrityksen tarinaa yhtä kauan kuin Usva-Kanteh. Tatu on ollut innokas töihintulija jo lähes koko koiranelämänsä 12 vuotta säästä, kellosta ja vuodenajasta riippumatta.

Tatun ja Usva-Kantehin lisäksi Riihimäen Tilitoimistossa työskentelevät Suvi ja Katja. Työt ja vastuut on jaettu, samoin kuin tieto ja osaaminen. Asiakkaat hyötyvät henkilökohtaisesta palvelusta ja pääsevät halutessaan valitsemaan oman taloushallinnon asiantuntijansa. Vallitsevassa kilpailutilanteessa Riihimäen Tilitoimistolla onkin kolme lyömätöntä valttia:

  1. Suurempien tilitoimistojen uloshinnoittelemat yrittäjät ovat tervetulleita asiakkaiksi.
  2. Riihimäen Tilitoimiston työntekijöillä on aina aikaa asiakkailleen. Toimistoon voi tulla koska vain aukioloajan puitteissa pelkäämättä veloituskellon napsahtamista käyntiin.
  3. Taloushallinnon palvelut pysyvät sopivasti henkilökohtaisina toisin kuin isoissa toimistoissa, joissa kirjanpitäjät eivät enää tunne asiakkaitaan tai yrittäjäasiakkaan asiakaspalvelija vaihtuu jokaisen asioinnin myötä.

Digitalisaatio muuttaa vaan ei poista taloushallinnon palvelujen tarpeita

Kirjanpitäjiä ei enää juurikaan kutsuta kirjanpitäjiksi. Kun rutiinityö on automatisoitunut ja iso osa kuittien ja palkanlaskennan käsittelystä on muuttunut sähköiseksi, kirjanpitäjistä on tullut taloushallinnon asiantuntijatehtävien tekijöitä.

Tekoälyn (AI) tehdessä kuukausikirjanpidon taloushallinnon asiantuntija tarvitaan edelleen käymään se läpi. Myös asiakkaiden kouluttamisessa digitaalisten taloushallinnon palveluiden käyttäjäksi riittää työsarkaa.

Palvelujen sähköistymisestä huolimatta Riihimäen Tilitoimisto pitää tärkeänä pysyä toimistona, jossa yrittäjiä palvelevat robottien sijaan ihmiset. Nykyaikainen ja ajan hermolla oleva toimisto haluaa säilyttää asiakkaillaan vapauden valita perinteisemmän ja sähköisen kirjanpidon välillä.

Taloushallinnon palveluiden digitalisaatio on merkinnyt Riihimäen Tilitoimistossa entistä enemmän aikaa paneutua yritysasiakkaiden liiketoimintaan. Proaktiiviseen neuvontaan ja ohjaukseen sekä esimerkiksi verotuksen seurantaan on nyt aikaa enemmän kuin koskaan.

Niina Usva-Kanteh ajaa arkipäivisin oman tilitoimistonsa pihaan Mersulla Tatu-koira kyydissään. Tärkeitä eivät kuitenkaan ole korkokengät tai Mersu, vaan se, että jokainen Riihimäen Tilitoimiston asiakas voi Usva-Kantehin tavoin muuttaa omat yrittäjänunelmansa todeksi.

Tilitoimisto tänään

Vuotta taloushallintoa

Tyytyväistä asiakasta

Kirjanpidon asiantuntijaa

Ihmiset

Taloushallinnon ammattilaiset

Osaavien kirjanpitäjiemme lisäksi tarjoamme käyttöösi taloushallinnon modernit sähköiset järjestelmät.

Suvi Rekola

Suvi Rekola

Asiantuntija KLT, YAT

Katja Boman

Katja Boman

Asiantuntija

Niina Usva-Kanteh

Niina Usva-Kanteh

TJ, asiantuntija KLT