Kirjanpitäjämme lähtee rokotustalkoisiin

Kirjoittanut: Riihimäen Tilitoimisto

Julkaistu: joulu 18, 2021

Viime päivien uutisvirta on täyttynyt jutuista, jotka koskevat joko uutta omikronmuunnosta tai kovaa rokottajapulaa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kutsui äskettäin eläköityneitä terveydenhuollon ammattilaisia ja jopa puolustusvoimia rokotustalkoisiin. Ja lupasi, että rahat kunnille kyllä löytyvät.

Riihimäen Tilitoimisto on toistaiseksi osallistunut koronatalkoisiin auttamalla asiakkaitaan koronatukien hakemusviidakossa. Vuoden 2022 alusta alkaen kirjanpitäjämme Katja “Kati” Boman nostaa panoksia merkittävästi lähtemällä antamaan koronarokotuksia kahtena päivänä viikossa koko kevään ajan.

– Olen pieni rikka rokassa, mutta yksi käsipari silti lisää. Lähden rokotustalkoisiin siksi, että saisimme pidettyä yhteiskunnan auki ja että yrittäjät pystyisivät toimimaan. Ettei tarvitsisi pistää taas koko yhteiskuntaa säppiin, Boman sanoo.

Tämän Boman tietää: Hän antaa koronarokotuksia 5.1.2022 lukien kahtena päivänä viikossa toistaiseksi toukokuun loppuun asti näissä kaupungeissa: Järvenpää, Hyrylä, Hyvinkää, Mäntsälä, Pornainen, Jokela, Kellokoski, Nurmijärvi ja Klaukkala. Hän ei tiedä, missä rokotuspisteessä hän milloinkin on. Pop-up- ja walk in -rokotustapahtumia järjestetään jatkuvasti, ja ne ovat suosittuja etenkin kauppakeskuksissa.

Rokotustahti on todella kova, sillä 4 tunnin rokotustapahtumassa rokotetaan jopa 240 ihmistä.

 

 

– Nyt alkavat 5-11-vuotiaiden rokotukset. Lasten kanssa rokotuksia ei tehdä ihan samoin kuin aikuisten kanssa. Vaikka rokotuspaine on kova, saattaa rokotusvauhti hieman hidastua nykyisestä. Pienen lapsen kanssa kun voi joutua neuvottelemaan asiasta, Boman sanoo.

Ammattilaisetkin tarvitsevat rokottamiseen erillisen koulutuksen

Kylmiltään Boman ei rokotustalkoisiin lähde. Hänellä on nimittäin sairaanhoitajan koulutus. Valtaosan työvuosistaan sairaanhoitajana 1996-2014 Boman teki Savonlinnan keskussairaalan ja Peijaksen teho-osastoilla.

Sairaanhoitajan työ kuntapuolella oli uuvuttavaa. Boman työskentelikin teho-osastovuosien jälkeen yksityisessä lääkärikeskus Aavassa.

– Sairaalassa oli niin kova työrupeama, että joidenkin vuosien jälkeen aloin haluta yksityiselle. Yksityisellä puolella sairaanhoitajan työ ei kuitenkaan ole sitä sairaanhoitajantyötä, johon olin kouluttautunut, Boman kertoo.

Yksityispuolella työnkuva on laaja alkaen lamppujen vaihtamisesta, sairaslomien kirjoittamisesta, tikkien poistamisesta, asiakaspalvelusta ja laskuttamisesta rokottamiseen. Työ Aavalla oli lopun alkua Bomanin sairaanhoitajauralle ennen siirtymistä perheen taksiyritykseen ja sen jälkeen kouluttautumista kirjanpitäjäksi.

Koronarokottajaksi meneminen ei ole ihan yksinkertaista edes rokottamaan tottuneelle entiselle sairaanhoitajalle. Se, kuka saa rokottaa, on Suomessa on varsin säänneltyä. Rokottaa saavat lääkärit, hammaslääkärit, rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, sekä näihin ammatteihin opiskelevat. Edes nämä ammattiryhmät eivät saa noin vain antaa koronarokotteita.

– Pitää lukea kaikki rokotustekniikat ja tutustua siihen, mitä Covid-rokottaminen on.

Boman viittaa LOVe-rokotuskoulutukseen, rokotusosioon, jonka hän suoritti verkkokurssina. Oppiminen osoitettiin tentillä ja näyttö annetaan, kun työ käytännössä alkaa.

 

 

Hyvästi Netflix ja Yle Areena

Boman kertoo tietävänsä tarkkaan, mitä tekee ensi vuonna. Netflix ja Yle Areena saavat jäädä. Ne tekevät tietä kirjanpidolle ja tilinpäätöksille.

Rokotustalkoisiin osallistuminen ei tarkoita Bomanin tilitoimistoasiakkaille kuin korkeintaan sitä, ettei hän ole rokotusaikoinaan tavoitettavissa normaaliin tapaan.

– Teen rokotuspäivien työt iltaisin ja viikonloppuisin. Muina päivinä teen pidempää päivää, Boman kertoo.

Kova työnteko ja pitkät päivät ovat Bomanille tuttuja jo sairaanhoitaja-ajoista, jolloin hän teki oman työn ohessa keikkaa Adina Gynekologikeskuksessa Espoossa sekä Dextran (nyk. Pihlajalinna) päivystyksessä.

– Dextran päivystyksessä oli öisin yksi lääkäri ja yksi hoitaja. Kaikki otettiin vastaan laidasta laitaan ja hoidettiin. Teholla olleena minua ei pelottanut mikään muu kuin pimeät käytävät, Boman sanoo.

Taustan ja kokemuksen lisäksi rokotustalkoisiin osallistumisen mahdollistaa Bomanin kohdalla se työpaikan ja työkaverien joustavuus sekä oma elämäntilanne. Yrittäjämiehen mielestä työt pitää hoitaa ensin ja ainoa vielä kotona-asuva lapsi lähinnä kyselee, että “milloin sä meet sinne rokottaa”.

Kaikille rokotuksia tehneille tai niitä potentiaalisesti tekemään kykeneville tilanne ei ole yhtä yksinkertainen. Esimerkiksi vuodenvaihteessa jää pois tekijöitä, jotka ovat jo hoitaneet osuutensa täysipäiväisen työnsä ohessa. Eläköityneet mahdolliset rokottajat saattavat itse kuulua riskiryhmään, ja nuoremmilla saattavat täysipäiväisen työn lisäksi olla päällä ruuhkavuodet.

Myös aikapaineet ovat kovat. Ensimmäisestä tai toisestakaan rokotuksesta kun ei ole riittävää hyötyä, jos tehostusrokotteita ei saada annettua ajoissa.

Vaikka kokenutta teho-osastohoitajaa ei ehkä pelota, niin tuleva keikkatyö Keusotessa vähän jännittää kuitenkin. Viimeisistä rokottamisista kun on vierähtänyt jo tovi.

– Kyllähän mä tiedän, että osaan sen työn ja tiedän, mitä se on, Boman sanoo.

Hän on omalta osaltaan valmis viemään koronarokotukset ihmisten luo pop-upeihin ja walk in -tapahtumiin. Ja jälleen auttamaan myös koronatukien hakemisessa, kun viides hakukierros 21.12.2021 – 18.2.2022 järjestetään.

Saatat pitää myös:

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

Frans Sarlin on viher- ja puutarha-alan pitkän linjan monitaituri, joka suunnittelee ja toteuttaa pihat Helsingin ydinkeskustaan siinä missä viherrakentamisen Porvoon merenrantahuviloihinkin. Viher- ja puutarha-alueiden suunnittelu- ja viherrakennustyöt sekä ylläpitotyöt työllistävät miestä niin Uudenmaan alueen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tilitoimiston vaihto on tuonut Sarlinille mielenrauhan keskittyä yrittämisessä olennaiseen.

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Suurtalousesimieheksi valmistunut Katariina Selin ehti harkita ammatinvaihtoa kymmenisen vuotta. Opintovapaa, aikuiskoulutus verkossa sekä 6 kuukauden työharjoittelu Riihimäen Tilitoimistossa ovat avainasemassa suunnitelman toteuttamisessa.