F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

Kirjoittanut: Riihimäen Tilitoimisto

Julkaistu: huhti 8, 2024

Frans Sarlin on viher- ja puutarha-alan pitkän linjan monitaituri, joka suunnittelee ja toteuttaa pihat Helsingin ydinkeskustaan siinä missä viherrakentamisen Porvoon merenrantahuviloihinkin. Viher- ja puutarha-alueiden suunnittelu- ja viherrakennustyöt sekä ylläpitotyöt työllistävät miestä niin Uudenmaan alueen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tilitoimiston vaihto on tuonut Sarlinille mielenrauhan keskittyä yrittämisessä olennaiseen.

Laajat speksit viheralueiden yrittäjäksi

Frans Sarlinia voisi syystä kutsua superhortonomiksi. Hän on nimittäin suorittanut sekä puutarhatalouden että rakennetun ympäristön hortonomitutkinnot. Hänellä on siis niin sanotusti laajat speksit asioihin joita hän tekee: maisema- ja viherkasvisuunnitteluun, leikki- ja liikuntavälineiden tarkistuksiin, viherrakennus- ja ylläpitotöihin, ja tietysti konsultoimiseen.

Ennen hortonomitutkintoja mies hommasi ylioppilaan ja viheralan puutarhurin paperit. Yrittämisen lomassa hän on hankkinut sertifikaatteja, kuten leikki- ja liikuntavälineiden tarkastajan pätevyyden.

Tausta kertoo vahvasti tarinaa periksiantamattomuudesta ja syvästä heittäytymisestä.

– Jos olen päättänyt, että teen jonkun asian loppuun, niin en jätä asioita kesken. Teen loppuun asti, on sitten kyse vapaa-ajasta, opiskelusta, työstä tai mistä tahansa, Sarlin sanoo.

Siemeniä kovaan maahan?

Sarlin perusti rohkeasti yrityksensä epävarmana korona-aikana. Ennen yrittäjyyttä hän toimi työnjohtajana ja maisemasuunnittelijana yrityksessä, jonka liikevaihto oli yli 100 miljoonaa vuodessa.

– Kaipasin sitä, että pääsen käsillä enemmän tekemään, fyysistä työtä, Sarlin sanoo.

Vaikka jotkut kritisoivat Sarlinin päätöstä, hän näki koronauhassa mahdollisuuden:

– Perustin firman pahimpaan mutta toisaalta myös parhaimpaan aikaan. Kun ihmiset olivat etätöissä, he pystyivät keskittymään pihoihinsa.

Työ on fyysistä ja varsinkin kesäisin Sarlin painaa pitkää päivää. Kunnosta on huolehdittava myös tämän entisen jääkiekkoilijan.

– Kun oma duuni on fyysistä, pitää pitää itsensä hyvässä kunnossa.

Sarlin käy kuntosalilla ja lenkkeilee, ja jos on enemmän aikaa, niin hän pelaa tennistä ja frisbeegolfia.

Jo varhain haravanvarteen

Sarlin on viihtynyt ulkona pienestä pitäen. Hänen lapsuudestaan onkin paljon kuvia, joissa hän on haravanvarressa ja auttaa setäänsä mökin kasvimaalla.

– Heti kun opin kävelemään, niin siitä lähtien olen viihtynyt ulkona ja luonnossa, Sarlin kertoo.

Lukionjälkeinen välivuosi viitoitti tien lopullisesti viher- ja puutarha-alan yrittäjäksi, tosin muutaman mutkan kautta. Koronan jälkeen hän törmäsi ensimmäisen puutarha-alan työpaikkansa, Backaksen puutarhakeskuksen, johtajaan, joka oli nähnyt Sarlinissa potentiaalia ja antanut käytännön vinkkejä jatkoon.

– Kerroin, että olin noudattanut hänen ohjeitaan, hankkinut viheralan puutarhurin paperit ja kaksi hortonomintutkintoa ja laajan skaalan työkokemusta.

Ennen yrittäjyyttä Sarlin on ehtinyt olla kauppapuutarhoissa, joissa kasveja viljellään, ja puutarhamyymälöissä, joissa kasveja myydään. Ja sittemmin tietysti myös viherrakennuspuolella, eli istuttamassa kasveja asiakkaiden pihoille ja kasvien leikkuun ja lannoittamisen ylläpitotöissä. Jälkimmäisillä huolehditaan siitä, että kasvit kasvavat ja elävät mahdollisimman pitkään.

– Olen periaatteessa nähnyt kasvien koko elinkaaren, sieltä siemenestä, kun se kasvatetaan ja myydään asiakkaalle, istutetaan maahan ja kuinka sitä hoidetaan.

Suosikkikasvia Sarlin ei mielellään lähde nimeämää; niitä on liian monta. Keukenhofin tulppaanipuisto Hollannissa on hieno keväisin. Jasmikkeet ja magnoliatkit ovat upeita, mutta haaveissa on oma ruusutarha. Ja sitten on vielä unikko.

– Papaver on unikko latinaksi. Se tuli vastaan kun mietin firmalle nimeä ja selailin suomalaista perinnekasvikirjaa, Sarlin kertoo.

Nimi sopii myös hyvin yrityksen tulevaisuudensuunnitelmiin, kasvutavoitteisiin niin kotimaassa kuin ulkomaanvalloitukseenkin.

Helppo tilitoimiston vaihto helpotti myös yrittämistä

F. S. Papaver Oy:n kirjanpidon hoiti aluksi isohko tilitoimisto Varsinais-Suomessa. Aluksi kaikki vaikutti hyvältä ja hintakin oli sopiva, mutta sitten Sarlin alkoi huomata virheitä ja epäillä toimiston ammattitaitoa.

– Hälytyskellot alkoivat soimaan, kun tuli jälkiveroja, vaikka ensin verot oli laskettu niin, että saisin verottajalta takaisin.

Veromätkyjä tuli korkoineen tuhansien eurojen edestä tilitoimiston tekemän virheen vuoksi. Muitakin ongelmia oli.

– Yhteydenpito ei toiminut ollenkaan, ja kirjanpitäjät tuntuivat vaihtuvan usein. Aina kun otin yhteyttä minulla oli taas uusi kirjanpitäjä.

Sarlin koki, että joka yhteydenoton myötä homma oli aloitettava alusta uuden ihmisen kanssa eikä tilitoimiston päässä oltu koskaan ajan tasalla. Lisäksi isompien ja tärkeämpien asiakkuuksien suosiminen viivästytti esimerkiksi tilinpäätösten saamista useilla kuukausilla.

Kun vuoden sisään oli mahtunut viisi eri kirjanpitäjää samassa tilitoimistossa ja runsaasti yrityksen talouteen liittyvää huolta, stressiä ja ylimääräistä työtä, yrityksen hallituksen oli aika miettiä tilitoimiston vaihtamista.

Riihimäen Tilitoimistoa Sarlinille suositteli hyvä ystävä, mutta F. S. Papaver Oy kilpailutti useamman tilitoimiston.

– Riihimäen Tilitoimisto oli tarjouksista muutamalla kymmenellä eurolla kallein, mutta huomasin heti, että täällä oltiin välittäviä ja ammattitaitoisia, Sarlin sanoo.

– Vähän samalla tavalla kun jos ostaa asuntoa ja menee sinne asuntoon pyörimään ja tulee hyvä fiilis, niin Riihimäen Tilitoimistosta tuli samalla tavalla heti hyvä fiilis.

Ei mitään moitittavaa

Vaikka tilitoimiston vaihtamista usein hieman pelätään ja se koetaan vaikeaksi, F. S. Papaver Oy:lle toimitus oli sangen helppo ja mutkaton.

– Riihimäen Tilitoimisto hoiti sen puolen. Minun piti vain antaa Procountor-valtuudet heille ja poistaa ne vanhoilta kirjanpitäjiltä. He kävivät kaikki tilit ja muut asiat läpi, ja jos piti ottaa yhteyttä vanhaan tilitoimistoon ja selvittää jotain, niin he tekivät senkin.

Sarlin ei näe paljoakaan yhteistä vanhan ja uuden tilitoimiston välillä.

– Erohan on kuin yöllä ja päivällä, hän sanoo.

Toiminnan virheettömyyden ja ennakoitavuuden lisäksi hän painottaa yhteydenpidon merkitystä.

– Jos soitan, niin minulle vastataan heti. Sähköpostiinkin saan nopeasti vastauksen. Edellisessä paikassa yhteydenpito oli se ongelma, ja se, ettei pystynyt luottamaan, ei oikein välitetty. Nyt olemme ihan päinvastaisessa tilanteessa, Sarlin kertoo.

Riihimäen Tilitoimiston kanssa Sarlin on yrittäjänä saanut sen mitä on tavoitellut, eli ammattitaitoisen ja luotettavan kirjanpidon sekä mahdollisuuden keskittyä taas kokoaikaisesti johtamiseen ja omiin viheralan hommiin. Sittenkin, kun on aika palkata henkilökuntaa tai laajentua ulkomaille.

Saatat pitää myös:

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Suurtalousesimieheksi valmistunut Katariina Selin ehti harkita ammatinvaihtoa kymmenisen vuotta. Opintovapaa, aikuiskoulutus verkossa sekä 6 kuukauden työharjoittelu Riihimäen Tilitoimistossa ovat avainasemassa suunnitelman toteuttamisessa.

Juuso, 14, on menossa kesätyösetelillä kohti unelma-ammattia

Juuso, 14, on menossa kesätyösetelillä kohti unelma-ammattia

Juusosta, 14, tulee kokki. Nyt hän on menossa alan kesätöihin kesätyösetelin voimin. Kesätyösetelin lisäksi nuorimies on hommannut työkengät ja suorittanut hygieniapassin. “Edes palkalla ei ole niin väliä”, sanoo intohimolleen intoa puhkuva Juuso.