Juuso, 14, on menossa kesätyösetelillä kohti unelma-ammattia

Kirjoittanut: Riihimäen Tilitoimisto

Julkaistu: huhti 5, 2023

Juusosta, 14, tulee kokki. Nyt hän on menossa alan kesätöihin kesätyösetelin voimin. Kesätyösetelin lisäksi nuorimies on hommannut työkengät ja suorittanut hygieniapassin. “Edes palkalla ei ole niin väliä”, sanoo intohimolleen intoa puhkuva Juuso.

Kesäheikki tai -helena heittämällä sisään kesäsetelillä?

Useat kunnat tarjoavat parhaillaan haettavaksi nuorten (15-17-vuotiaat) kesätyöseteleitä. Kesätyöseteleiden suuruus ja hakuaika vaihtelevat kunnittain, mutta niiden pelisäännöt ovat samat kaikkialla. Kesätyöseteli – tai kesäseteli – tukee nuorten työllistymistä. Samalla se alentaa yrittäjän kynnystä palkata itselleen apua.

Se, että 14-vuotiaalla Juusolla on kesäseteli, on mahdollista koska kyse on syntymävuodesta. Juuson kotikunnan, Vantaan, kesäseteliä saattoivat hakea vuosina 2005-2008 syntyneet.

Juusolle kesäsetelistä vinkkasi TEPPO-luokan opettaja. TEPPO tarkoittaa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten työelämäpainotteista perusopetusta. Opinnoissa työssäoppimisjaksot vuorottelevat koulussa annettavan opetuksen kanssa.

“Olin kasiluokan aikana viisi viikkoa työharjoittelussa Skyline Airport Hotelin ravintola Cloudberryssa”, Juuso kertoo. Hän tunnustaa tykänneensä kaikesta ja on ylpeä siitä, että on päässyt tekemään asiakkaille ruokaa.

Kesätyöseteli laskee kynnystä palkata nuori kesätyöntekijäksi

Kesätyöseteli on tuki, joka on tarkoitettu 15-17-vuotiaille nuorille auttamaan kesätöiden hankinnassa. Nuoret hakevat itse kesätyösetelin sähköisesti kotikunnastaan. Niitä myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä rajallinen määrä. Kesätyösetelin arvo on yleisesti 300 euroa, mutta kuntakohtaista vaihtelua saattaa esiintyä.

Kun Juuso esimerkiksi menee kesätöihin ravintolaan kesäseteli takataskussa, työnantajayritys saa kunnalta kesäsetelin suuruisen rahan (300 e) kunnalta nuorten kesätyömahdollisuuksien tukena.

Esimerkki 1: Juuso on heinäkuussa töissä yhtäjaksoisesti 10 päivää. Työnantaja maksaa Juusolle palkkaa 450 euroa ja saa kunnalta takaisin 300 euroa kesätyöseteliä vastaan. 450:n euron palkka tässä esimerkissä tulee siitä, että kesätyösetelin arvo voi olla enintään 80% nuorelle maksetusta bruttopalkasta.

Esimerkki 2: Juuso on töissä koko kesän ja saa normaalin palkan. Työnantaja saa kunnalta takaisin 300 euroa riippumasta summasta, jonka on maksanut Juusolle kesätyöstä palkkaa.

Juusolle itselleen palkka on toissijainen saatuun työkokemukseen nähden. Hänellä on suunnitelmat olleet nuoresta iästä huolimatta jo pitkään selvät: “Kunhan saisin kesätöitä ja sitä myöten alan työkokemusta.”

Työharjoittelu helppoa, kesätyön saanti vaikeaa?

Juuson työharjoittelu ravintola Cloudberryssa sujui niin mallikkaasti, että Juuso palkattaisiin mieluusti myös kesätöihin, kesätyösetelillä tai ilman. Nuori ikä on kuitenkin panemassa kapuloita rattaisiin.

Työharjoittelijana Juuso sai tehdä töitä ravintolassa 7 tuntia vuorokaudessa, 35 tuntia viikossa. Työharjoittelu saattoi klo 16-23 avoinna olevassa ravintolassa tapahtua klo 16-22 välillä.

Kesätyön sääntely 14-vuotiaalle poikkeaa koululaisen työharjoittelusta. Työaika on rajoitettu 6 tuntiin päivässä, ja työ on tehtävä ennen iltakahdeksaa.

“Jos Cloudberry tarjoaa kesällä lounasta ja sinne tulee sulkapalloturnauksia ja muita tapahtumia, sitten pääsen sinne kesätöihin, mutta niistä ei ole vielä varmuutta”, Juuso sanoo.

Liekitettyjä omenoita ja keittiötarvikeosto-ohjeita

Juuso on tiennyt pienestä pitäen haluavansa kokiksi. Kesätyön hakeminen kesäsetelin voimin on vain yksi mutta sitäkin tärkeämpi askel matkalla unelma-ammattiin.

“Jatkossa olisi helpompi saada lisää työkokemusta kun nytkin pääsisi kesätöihin ravintolaan,” hän sanoo.

Juuso on hyvin päämäärätietoisesti käynyt kohti unelmaansa. Koko loppuelämän voimassaolevan hygieniapassin hän suoritti koulussa vapaaehtoisesti, koska tiesi sen tarpeelliseksi. YouTubesta seurataan silmä kovana Masterchef Nick DiGiovannia, Juuson esikuvaa.

Kotona harjoitellaan tekemään liekitettyjä omenoita ja muita vaativia erikoisuuksia, paitsi että liekitetyt omenat eivät Juuson mielestä ole vaativia tehdä. Harjoittelu vaatii kuitenkin kunnon välineet, eli vanhemmat saavat tuon tuosta ohjeita veitsiostoihin sekä liekityksiin sopivien viinien ja viskien hankintaan.

Peruskoulun jälkeen tähtäimessä on laatupalkittu ravintolakoulu Perho. Rippikoulunkin Juuso aikoo suorittaa hiihtolomalla, ettei se sotke työkokemuksen hankkimista vuoden 2024 kesänä.

Myös kesätyösetelin hakemisen Juuso arvelee tulevan ajankohtaiseksi jälleen ensi keväänä.

Juusosta voi vetää ainoastaan yhden johtopäätöksen: tässä on hyvä ja supermotivoitunut työntekijä tarjolla ravintola-alan yrittäjälle! Toivotamme Juusolle onnea kesätyön hakuun ja menestystä hänen valitsemallaan tiellä.

 

Lisätietoja kesätyösetelistä saat kotikaupunkisi tai kotikuntasi nettisivuilta. Muistathan myös, että Riihimäen Tilitoimisto auttaa palkkausta koskevissa kysymyksissä. Palkanlaskenta kuuluu tilitoimistopalveluihimme. Ota yhteyttä ja kysy lisää, soita numeroon 040 416 1351 tai täytä yhteydenottolomake.

Saatat pitää myös:

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

F. S. Papaver Oy vaihtoi verovirheet Riihimäen Tilitoimistoon

Frans Sarlin on viher- ja puutarha-alan pitkän linjan monitaituri, joka suunnittelee ja toteuttaa pihat Helsingin ydinkeskustaan siinä missä viherrakentamisen Porvoon merenrantahuviloihinkin. Viher- ja puutarha-alueiden suunnittelu- ja viherrakennustyöt sekä ylläpitotyöt työllistävät miestä niin Uudenmaan alueen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tilitoimiston vaihto on tuonut Sarlinille mielenrauhan keskittyä yrittämisessä olennaiseen.

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Katariina vaihtoi kauhan kirjanpito-ohjelmistoon

Suurtalousesimieheksi valmistunut Katariina Selin ehti harkita ammatinvaihtoa kymmenisen vuotta. Opintovapaa, aikuiskoulutus verkossa sekä 6 kuukauden työharjoittelu Riihimäen Tilitoimistossa ovat avainasemassa suunnitelman toteuttamisessa.