Älä menetä kotiasi jos yritys menee alta! Tässä 7 vinkkiä kirjanpitäjältä

Kirjoittanut: Suvi

Asiantuntija KLT, YAT
Julkaistu: maalis 23, 2021

Pitkittynyt koronatilanne on ollut yrittäjille vaikeaa aikaa. Kysyntä on lakannut, toimeentulon edellytykset kadonneet, toimitusketjut ovat voineet häiriintyä ja asiakkaat jättää laskut maksamatta. Konkurssisuojan poistuttua tammikuun lopussa velkojat ja verottaja ovat alkaneet koputella yhden jos toisenkin yrityksen ovea. Ahtaimmalla ovat uudet yrittäjät, koronatukien piiriin kuulumattomat sekä ne, joiden koko omaisuus on kiinni omassa liiketoiminnassa.

Myös me täällä Riihimäen Tilitoimistossa olemme seuranneet läheltä tapauksia, joissa koko elämä raunioituu liiketoiminnan häiriötilanteessa. Erityisen vaikeita ovat tapaukset, joissa oma talo on osakeyhtiölainojen vakuutena. Kun liiketoiminta aloittaa spiraalimaisen syväsukelluksen, ahdinko ja stressi vaikuttavat kaikkiin elämän osa-alueisiin, myös ihmissuhteisiin.

Pahimmassa tapauksessa alta menevät oman yrityksen lisäksi koti, toimeentulo ja perhe-elämä. Työntekokaan ei houkuttele, kun on etukäteen tiedossa, että palkka menee tulonsiirtoina suoraan velkojille.

Kartoita tilanteesi ajoissa, ole realisti

Tässä meidän parhaat vinkkimme liiketoiminnan kriisitilanteisiin:

  1. Pohdi ajoissa yrityksesi tilannetta, realistisesti. Monelle yrittäjälle se oma yritys on kuin oma lapsi, josta halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain. Kyse on kuitenkin “vain” liiketoiminnasta. Aina voi tehdä uutta bisnestä, jos vanha loppuu.
  2. Älä maksa velkaa velalla.
  3. Älä kasvata valmiiksi tappiollisen tuotteen volyymiä. Jos tuotteesi tai palvelusi on tappiollinen, määrän lisääminen on vieläkin tappiollisempaa. Lopputuloksena on vain entistä isompi miinus.
  4. Laske, mikä osa liiketoiminnastasi on kannattavaa. Jos numerot eivät ole hallussa, pyydä neuvoja kirjanpitäjältäsi. Jos alkaa tuntua siltä, etteivät rahat enää riitä, pysähdy miettimään, mistä se johtuu. Ole tässäkin realisti.
  5. Muista, ettei avun pyytäminen ole merkki heikkoudesta tai pärjäämättömyydestä eikä konkurssin tarvitse olla kaiken loppu. Et ole epäonnistunut ihmisenä etkä yrittäjänä, vaikka bisnes kaatuisi.
  6. Etsi ratkaisuja syyllisten sijaan. Liiketoiminnasta saattaa löytyä tuottamaton osa-alue, joka voidaan korjata tai lopettaa. Ajoissa tehdyt korjausliikkeet edesauttavat sitä, että viivan allekin jää jotain.
  7. Varaudu pahan päivän varalle. Tässä voi auttaa esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman vuotuinen tarkistaminen, minkä yhteydessä voi kehitellä liiketoimintaan uusia osa-alueita siltä varalta, että nykyiselle yritystoiminnalle ilmaantuu esteitä.

Tilitoimisto vai Leelian lepotuoli?

Tilitoimistossa yrittäjän talous ja sen luoma arki nähdään läheltä ja yrittäjän arkea myötäeletään. Kirjanpitäjäsi tuntee yrityksesi talouden ja muut asiat, jotka olet halunnut hänelle itsestäsi kertoa. Muistathan kuitenkin, ettei tilitoimisto ole terapiakeskus. Kirjanpitäjäsi ei todennäköisesti myöskään ole syyllinen tilanteeseesi.

Metsän näkeminen puiltakin voi olla vaikeaa, kun on tosi ahtaalla. Tilitoimiston tai pankin pikkukulusta rähjääminen on suhteetonta silloin, kun velka verottajalle on kymmenissä tuhansissa euroissa.

Otathan meihin yhteyttä ennen kuin oma tilanteesi pääsee eskaloitumaan avun ulottumattomiin. Palvelevana tilitoimistona lähestymme asiakkaitamme usein proaktiivisesti myös itse, jos muutokset kirjanpidossa siihen hälyttävät. Tule asiakkaaksi, jos oma tilitoimistosi ei toimi samoin!

Saatat pitää myös:

Asiakastyytyväisyyskysely: “Loistavaa työtä!”

Asiakastyytyväisyyskysely: “Loistavaa työtä!”

Me Riihimäen Tilitoimistossa summasimme taannoin paitsi kulunutta vuotta, myös menestymistämme ylipäänsä teettämällä loppusyksystä asiakaskyselyn. Tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä. Avaamme tässä artikkelissa kyselyn tuloksia ja vastaamme asiakkailtamme tulleisiin avoimiin kommentteihin.

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

YEL uudistuu, lisääntyvätkö kustannukset ja holhous?

Kesä kuumensi yrittäjät YEL-uudistusta koskevaan keskusteluun. Vaikka aihe on sittemmin viilentynyt muiden uutisten alle, se ei ole kadonnut mihinkään vaan etenee eduskunnassa aikataulun mukaisesti. Kokosimme yhteen yrittäjiä koskevien muutosten ja keskustelujen pääkohdat. Jottei totuus unohtuisi.

Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivä tulee! Oletko valmis?

Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivä tulee! Oletko valmis?

Meillä on radikaali ehdotus kaikille yrittäjille: yrittäjän kalenterin totaalinen uudistus! Koska uusien tapojen opettelu on hidasta puuhaa, aloitetaan pienin askelin. Ensimmäinen niistä on Ilahduta kirjanpitäjääsi -päivän viettäminen joka kuun 26. päivä. Merkitsethän päivämäärän heti muistiin kalenteriisi.